15 Haziran 2015

Omega 3 - BALIK YAĞI




OMEGA 3

 

Merhabalar
Bitavsiyemvar..
Geçenlerde bi tiiye alma mesajı aldım. 'Google, çok araştırma yapanlara tıp diploması veriyormuş' diye.
Tıp diploması olmasa da küçük  bi ödülü hak ediyoruz bence :) 

Oğlum Atlas a hamileyken başlayan sağlık araştırmalarım tüm hızıyla hala devam etmekte :)
Pimpirikli bir anne olarak herşeyine çok kafa yorarak gazı, kakası, sütü, boyu, kilosu ve bir sürü şey, derken fazlasıyla bilgi sahibi oldum. Omega 3 de bunlardan biriii.
Son doktor kontrolümüzde Atlas ın doktoru Omega 3 kullanmamız gerektiğini kısaca özetleyerek tavsiye etti ve X markanın balık yağını önerdi. Tabi ben pimpirikli anne araştırmadan almak istemedim. Bunun sebebi de mahalle baskısı :( Yok efendim çok kilo yaparmış yok efendim falancanın oğlu balık yağından obez olmuş yediği gıdalardan alsınmış bol bol balık yesinmiş falaaaan filaaan.. Uzuuun araştırmalar ve doktorumuzun onayını aldıktan sonra balık yağı kullanmaya karar verdim hatta neden daha önce kendime kullanmamışım diye hayıflanmadım değil.
 Edindiğim bilgileri en sade ve anlaşılır şekilde aktarmak istiyorum umarım işinize yarar.

Omega 3 Vücudumuza gerekli olan ve sağlığımızda önemli yer tutan fakat insan vücudunda üretilemeyen dışardan alınması gereken yağ asitleridir.
Bu yağ asitlerini bedenimiz, doku hücrelerinin temel yapı taşını oluştururken kullanıyormuş. Omega 3 yağ asitleri hücrelerin davranışlarını kontrol ediyormuş dolayısıyla tüm vücudumuzu.
Ve vücudumuz bu asitlere anne karnından ölüme kadar ihtiyaç duyuyormuş.
Eksikliğinde; görme bozukluğu, konsantrasyon bozukluğu, hafıza zayıflığı, depresyon gibi davranış bozuklukları ortaya çıkıyormuş.
Ne kadar da önemliymiş değil mi??
Omega 3 ün bulunduğu gıdalar
Bilim adamları tarafından üzerinde en çok araştırma yapılan maddelerden biri de yine Omega 3.
Amerika da, okulda konsantrasyon sorunu yaşayan çocuklar üzerinde 6 aylık bir araştırma yapılmış ve bu çocuklara  belirli dozlarda düzenli olarak omega 3 içeren kapsüller verilmiş. 2 ay sonunda çocukların  derslerdeki başarı oranı yükselmeye başlamış. Çünkü omega 3 beyindeki nöronlar arasındaki bağların geçiş noktasını güçlendirip öğrenmeyi ve konsantrasyonu kolaylaştırıyormuş.
Japonya da bebeklere, doğumdan itibaren doktorun belirlediği dozlarda omega 3 takviyesi verilmeye başlanıyormuş.

Bunun gibi onlarca örnek var. Faydaları saymakla bitmiyor. Yeterli omega 3 ü alabilmek için haftada dört defa balık yemek ve bu balıkların civa gibi ağır metallerden uzak, omega 3 bakımından zengin olması gerekiyor. Atlas a haftada üç defa balık yedirmeye çalışıyorum fakat pek iştahla yediği söylenemez bir iki lokma yiyor o kadar. Ben yeterli olduğunu düşünmediğim için balık yağı içirmeye başladım çünkü omega 3 en fazla balık yağında var.
Bir konuya da açıklık getirip konuyu kapatmak istiyorum çok uzun oldu sanki :)
Balık yağının kalitesini içindeki omega 3 oranı belirliyor. Maalesef balık piyasada satılan balık yağlarının çoğunda eser miktarda omega 3 bulunuyor. Bu yüzden alırken önce DOKTORUNUZA DANIŞIN sonra alacağınız balık yağının içeriğine dikkat edin.

Öncelikle balık yağınızın IFOS onaylı olması gerekiyor. IFOS, omega 3 ürünlerini, Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği standartlara göre laboratuvarlarda test eden bağımsız bir programdır.

İçeriğinde A ve D vitamini bulunmaması gerekir

İçeriğindeki omega 3 (EPA+PBA) oranın yüksek olması

EPA (EicosaPentaenoic Acid)
DHA (DocosaHexaenoic Acid)

Benim tavsiyem alabildiğimiz kadar Doğal yollardan almak alamıyorsak DOKTORA danışarak dışarıdan destek almak.
Hoşçakalın..




2 yorum:

  1. Ahiretliğim döktürmüşsün valla. Emeğine sağlık. Bence anneler için verilmeli yani o tıp ödülü. O kadar çok kitap okudum ki hamileliğimden bu kelli :) 1 yaşına kadar her ay beslenme uzmanına gitmem de cabası. Annelik zor zanaat vesselam :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ahiretliğimmm. Zor iş annelik.bak sende bendensin pimpirikli😄

      Sil