10 Ağustos 2016

Derle, Topla, Rahatla.Ev Düzenleme Sanatı Dolap Düzeni

Merhabalar
Bu defa kişisel bakımdan değil de şu bitmek bilmeyen ve neredeyse hepimizin sorunu olan evimizdeki düzenle ilgili yazmak istedim. Sorun diyorum çünkü ne kadar uğraşsak da ertesi gün bozulan bir düzen kurmuş oluyoruz. Sizi bilmem benim evim öyle. Dolayısıyla her gün ortalığı toparlamak için saatlerimi harcıyorum temizlik hariç. 
Geçtiğimiz aylarda bir kitap gözüme ilişti. Dünyada 3 milyondan fazla satmış.. Kitaptakileri uygulayanların evi bir daha bozulmayacak bir düzene giriyormuş.. Yazarın seminerlerine katılanların hayatı değişiyormuş falan filan bir sürü cezbedici kelime :) 

Derle, Topla, Rahatla. Japon Toplama ve Düzenleme Sanatı- Marie Kondo
Hemen kitabı aldım. Öyle okudum hayatım değişti gibi bir durum tabi ki olmadı ama biraz aydınlandım:) Kitaptan uzun uzuun bahsedebiliriz ama ben sizlere benim işime yarayan ve uygulanabilir noktalara değinmek istiyorum çünkü
Yazarımız bir Japon ve Japon evlerine göre Japon kültürüne göre bir düzenden bahsediyor e haliyle her şeyiyle bize uymuyor maalesef. 
Mesela gömme dolaplardan bahsediyor eşyaların o kocaman dolaplardaki düzeninden bahsediyor ama bilmiyor ki bizim evlerde hurçlar var :)) Çeyizlikler var. Misafir çarşafı Misafir havlusu Misafir için yemek takımları var Misafir odası var :) Bir çok evde Gömme dolap yok. Evlerimizdeki Mevcut dolaplarda yeterince çekmece yok! Ki ısrarla Çekmecelerin düzeni diyor. Okuduğunuz kitapları ayırın elden çıkarın diyor bence bu da mümkün değil. Ben bir koleksiyoncuyum hiç bir kitabımdan vazgeçemem. Yani yazarımız daha minimalist bir evden eşyalardan ve yaşam tarzından bahsediyor bu bizim kültürümüzde çok mümkün değil. Sadece Kullandıklarınıza sahip olun diyor, Bizler yatıya misafir ağırlarız E haliyle ona göre koltuklarımız yatağımız yastığımız döşeğimiz var.
Neyse ben size işe yarayanları yapılabilecekleri özet geçiyorum.
Bence kitabın adı Derle Topla Rahatla değil At Gitsin Rahatla olmalıymış. Amacımız evde ihtiyacımız olmayan kullanmadığımız ve atmaya kıyamadığımız AMA bizi mutlu etmeyen eşyaları elden çıkarmak.
Yazarımız Marie Kondo düzenlemeyi aylara uzatmayın bir anda başlayıp bitirin diyor ama bu mümkün değil. Yani benim öyle bir fırsatım yok kısım kısım başladım çamaşır işini hallettim diğer işlerle hala devam ediyorum. Bir anda başlayıp bitiren varsa tebrik ediyorum.
Öncelikle kategorilere ayırıp Ait olduğu yere değil de Ait olduğu gruba göre başlıyoruz. 
Önce Kıyafetler, Ayakkabılar, Kitaplar, Kağıtlar, Muhtelif Eşyalar ve son olarak Duygusal Bağ kurduğumuz eşyalar.
Doğru zamanda başlamak önemli. Sakin ve kararlı olduğunuz bir zamanda başlayın. Yani elinize ne geçerse atmayın. İşe başladığınızda aileden birisi yanınızda olmasın. Mesela benim annem asla bişeyleri attırmaz ve benim de aklımı çeler ayrıca hevesimi kaçırır :))
Eşyaları ayırırken tereddüt ettikleriniz varsa ATAMIYORsanız eşyayı elinize alıp düşünün diyor Marie abla :) Neden almıştınız? Nereden almıştınız? Sizin için anlamı ne? Size ne hissettiriyor? Sizin için amacını yerine getirdi mi? Bu sorularla kararınız netleşebilir.
Evet sıra geldi işe başlamaya. Ben evdeki genel düzeni sağlayıp yemek işini hallettikten sonra Atlas ı uyutup daldım Gardıroba.
Evde yaşayan herkesin tüm kıyafetlerini yazlık kışlık ne varsa hepsini salonun ortasına getirip yığın diyor. Tüm kıyafetleri tek tek elinize alın ve gözlerinizi kapatıp şu soruyu sorun: Bu kıyafet bana mutluluk veriyor mu? Evet işin felsefesi burada. Evinizdeki pantolondan çatala kadar her eşyayı elimize alıp bakıyoruz onunla mutlu muyuz?? Bu işe yarayan bi soru bu sayede bir çok şeyden kurtuldum.
Tabi ki evdeki tüm çamaşırları salona getirip yığmadım:)) Kendi dolabımdan başladım. Eskiyen, sevmediğim, zayıflayınca giyerim, daraltınca giyerim, düğünde giyerim, davette giyerim diyip giymediğim itina ile muhafaza ettiğim ne varsa, bunun rengi solmuş evde giyerim dediklerim de dahil!! Bu da önemli bir nokta!!
Marie nin dediği gibi evde de özenli olmalıyız. Elbette evde döpiyesle oturamayız ama evde giyerim diye diye ayırdıklarımız bizim için büyük bir istif tuzağı oluşturuyor. Ev için rahat ama özenli kıyafetler ayırıp gerisini elden çıkardım. Hepsini iki büyük torbaya doldurdum. Hem dolabım hem de ruhum hafifledi:) Cidden bak işe yarıyor. O dolaplar tıklım tıkış olunca enerjimizi alıyor. 
Feng Shui ye göre evdeki yaşam enerjisi Chi nin evde rahatça dolaşması ve evimizdeki negatif enerjileri temizlemesi gerek. Bu yüzden bizi mutlu etmeyen kötü hatırası olan ya da sevmediğimiz negatif enerjisi olan insanlardan gelen eşyaları evden çıkarmak gerek. Evimizin yükünü hafifletmek gerek.
Sonra açtım bazanın altındaki hurçları :)) Kışlıkları kazakları montları da aynı şekilde ayırdım. Kışlıklar üç torba oldu. 
Gelelim bu aşamada işin püf noktasınaaa
Ayırdıklarımızı derhal evden çıkarıyoruz. Yani bunu teyzemin kızına veriyim bunu arkadaşım Ayşe ye sorayım belki giyer demiceksiniz!! Onlar almazsa elinizde kalıyor ya da onlar da sizi kırmamak için alıyor bu defa orada bir istiflenme başlıyoor neagtif enerji hala dolaşıyor yani kararlı olmak şart. Toplayın ve evden çıkarın. Ben torbaları apartman görevlimizin eşine verdim gerisini o halleder zaten:)) Siz de böyle birine ya da bağış toplayan yerlere teslim edebilirsiniz.
Aynı işlemi Havlulara, Çarşaflara, Ayakkabı dolabına Eşimin ve Atlas ın dolabına uyguladım. Tabi bunlar bir günde bitmedi, fırsat buldukça yavaş yavaş yaptım ama sonuç harika oldu. Hepimizin dolabı çekmeceleri yarı yarıya azalıp hafifledi.
Şimdi fazlalıklardan kurtulduğumuza göre gelelim dolapların çekmecelerin düzenine.
Kıyafetleri ikiye ayırıyoruz. Asılacaklar ve katlanacaklar olarak. 
Asılacak olan kıyafetleri dolabı açınca Sağa Doğru artacak şekilde düzenliyoruz. Mesela Paltolar sol tarafta olacak ve sırasıyla Elbiseler, Etekler, Ceketler, Bluzlar. Siz bunu kıyafetlerin ağırlığına göre ayarlayın.
Marie Ablamızın kesinlikle karşı olduğu şeylerden biri de saklama kutuları!! 
Ne kadar çok saklama kutusu o kadar eşya demek!! Bu yüzden saklama kutusu değil raf düzenleyicilerden yardım alıyoruz. Yazarımız ayakkabı kutularını tavsiye ediyor. Çekmeceleri bölen aparatlardan da faydalanabiliriz. 
Çamaşırları nasıl katlayıp yerden tasarruf ederiz ve daha düzenli hale gelir sorusunun Büyük ve En etkili cevabı DİKDÖRTGEN!!
Evet her şeyi dikdörtgen katlayıp çekmeceye dik bir şekilde yerleştiriyoruz. Bununla ilgili Youtube da videolar var ben buraya bir tane ekliyorum çünkü tarif etmem biraz zor:) Video için Tıklayın
Bu katlama şekliyle hem yerden tasarruf ediyoruz hem de çamaşırlar asla eskisi gibi dağınık olmuyor aradığımızı kolayca buluyoruz. Ha günlük kıyafetlerle dışarıda giydiklerimizi de ayrı bölümlere koyuyoruz. Eğer yeterli çekmece yoksa dolapların içine göre çekmece görevi gören düzenleyiciler, sepetler işinizi görecektir. Ben şifonyeri boşaltıp kendi eşyalarımı yerleştirdim:) Bulunca ayrıca sepetler almayı düşünüyorum hala tam istediğim gibi olmadı:(
Bundan sonra istikrar önemli. Öncelikle bir daha, asla giymeyeceğimiz ihtiyacımız olmayan bir şeyi almamak, giyilmeyenleri biriktirmemek, Çamaşırları bekletmeden katlayıp yerleştirmek, giyeceğimiz kıyafeti alırken biraz elimizle toparlamak. İnanın yetiyor zor değil. Zaten evdeki iş yükünün neredeyse yarısı bu giysi dolaplarının düzeni. E dolaplar düzenli olduğunda işimizin yarısı bitmiş oluyor.
Yazı uzun oldu:)) Şimdi çamaşır kıyafet dolap düzeni işlerimizi bitirdik. Bir daha ki sefere evdeki kağıt yığınlarına, çocuk odasına ve mutfağa geçelim. Bu arada siz de dolaplara bi el atın. İnstagram da daha aktifim beni oradan da takip edebilirsiniz.
Umarım işinize yarar.
Hoşçakalın..

12 yorum:

  1. Tam bana göre bir yazı olmuş. Mesela bugün taşınma kararı alsam özellikle giyim kıyafet konusunda gereksiz ne varsa duruyor. Aynen dediğin gibi zayıflarsam giyerim evde giyerim diye ayırdığım neler var. Yazlıkları çıkarırken koca bir hurç çıkardım ama çeyreğini bile giymedim. Onları bu şekilde ayıklarsam oda nefes alacak. Ona veririm buna veririm diye ayırdıklarım da çok. Özellikle çocukların.
    Ameliyat sonrası büyük topuklu pabuç giyemedim. Kimbilir ne zaman giyerim bir daha. Onları da çıkarmam lazım. Öyle havlu çarşaf fazla yok, yani atacak kadar değil. Kitaplarımı elden çıkarmam ama ofise yollayabilirim. Yorum yapayım derken plan yaptım kendime:)) He oyuncak sorunumuz büyük. Küçük oğlum farketmeden nasıl kaldırırım onu bilmiyorum. Heryer oyuncak. Şimdilik bu kadar. Dilerim başarabilirim.
    Paylaşım için teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh neler neler alınıp bi kere giyerek ya da hiç giymeden stoklanıyor.Ne güzel yaptın bile planı:) Kararlıysan başla derim o dolabı açınca gördüğüm manzaraya karşı bi kahve içmiştim:) O kadar iyi hissettiriyor ki.Oyuncak işini takip et oynamayı unuttuklarından başla ve oğlun uyurken yap derim Ben öyle yaptım son zamanların favorileri kaldı.Şuan 3 sepete indirdim çok şükür.Önceki halimizi anlatamam kapıdan girer girmez oyuncaklar karşılardı komşuları :) Başlarsan tekrar yorumlarını bekliyorum Umarım başarılı olursun.

      Sil
  2. bu kitabı alsam iyi olacak yakında temizlik ve toplamaktan bunaldım bir okuyayım ne diyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben toplamaktan temizliğe saatler sonra geçiyordum. Bi yerden başlamak gerekiyor.Umarım sende başarılı olursun.

      Sil
  3. Bayıldım gece gece. Ben de hep düzenlemeyi düşünürüm ama buralardan fikir almak hiç aklıma gelmemişti. Ayıklamayı ve atmayı severim ama yine de azaltmak mümkün olmuyor. Çünkü bir atıp beş alıyoruz. Ayrıca biz Türk kadınları nasılda benziyoruz birbirimize. İlk işim çekmece organizerı almak olacak. Hatırlıyorum da daha ortaokuldayım. Mutfakta bir çekmecemiz var. Kalıklar çatallar herşey içinde ama bölme falan yok. Gittim tahtadan bölmeler yaptım çekmeceye. Hem de böyle köşeli başladım. Ortada en büyükler köşede küçükler. Sizinnyazınızı okuyunca aklıma geldi. Annem bayılmıştı.

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür edeeim ayrıca güzel ve faydalı yazınız için. 🙏🏻🙏🏻

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet biz Türk kadınları birbirimize çok benziyoruz:)Atamamak da en ortak noktamız:) O cekmece duzenleyiciler o kadar ise yariyor ki ilk is olarak oradan baslayin gerisi geliyor zaten:) Guzel yorumunuz icin ben teşekkür ederim. Faydali olduysam ne mutlu bana:)

      Sil
  5. Tam benlik bir olay biriktirmeyi sevmem kitaplar dışında. Fazla giymedğim eşyaları hemen elden çıkarırım :)

    YanıtlaSil
  6. Her gün zamanımızı ne giyeceğimize karar vermekle geçirmek yerine, bir gün öncesinden kıyafetlerimizi ayarlayabilir ve kombinimizi oluşturabiliriz. Hatta gardırobumuzdaki kıyafetlerimizi renklerine göre sıralayabilir, en sık giydiklerimizi ve ara sıra giydiklerimizi de kategorilendirebiliriz. Bu sayede kıyafetlerimizi seçerken hem kafamız karışmaz hem de kendimize en uygun kombini oluştururuz. https://www.tarz2.com/duzenli-bir-dolap-ile-zamandan-tasarruf-edin

    YanıtlaSil
  7. Ben de okudum bu kitabı ve hatta bununla ilgili birde yerli olanı var.SADE isminde bir kitap onuda almıştım.Yalnız yaşasam belki uygularım ama evli ve çocuklu olunca TÜRK usulü gidiyoruz. Biriktirme at. bence..sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Marie Kondo hakkında yazıp, çizen, video çeken yöntemlerini uygulayan herkesi takdir ediyorum. Bloğumda minimalizm, Kommari yöntemi ile ilgili bir çok paylaşımım mevcut.

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar 💚 #DerleToplaRahatla kitabı hakkındaki yazınız için teşekkür ederim, benim için oldukça faydalı bir yazı oldu. 💚 İzninizle ben de bu konu hakkında kaleme aldığım yazımı sizlerle paylaşmak istiyorum: https://www.tarz2.com/daha-duzenli-bir-yasam-Icin-derle-topla-rahatla 🎈 Keyifli okumalar dilerim. 💐

    Sevgilerimle 💚

    Kişisel blog sayfam: http://www.ebrubektasoglu.com/

    YanıtlaSil